Pedoman

Friday, June 26, 2009

Banyaknya kerja.....bz sokmo....

Assalamualaikum kawan2. Jutaan ampun dan maaf dipinta kerana dah lama tak update blog ni... Sejak kebelakangan ni quite buzy sbb nak anto tax client so need to prepare all the accounts. Ada banyak gak lagi yang tak settle. Bertambah2 pening bila dapat tawaran kerja dari one of the animation company. Ish banyak lagi keje nak disiapkan... Keputusan pun tak wat lagi... Diorang ni offer since April lagi tapi aku dok drag sampai la... Last2 MD dia call sendiri with a good pay actually.. InsyaAllah kalau takda aral start keje tempat baru 5 Julai kot. One week notice to the old company... X bleh tahan dah. Orang dapat gaji awal bulan maa.. Aku dapat gaji dah masuk gaji baru... Asyik la bayar late charges loan aku tu... I hope that this post would give me a better prospect... Please pray for me..

Tuesday, June 16, 2009

Bisnes... Bisnes... Bisnes..

Assalamualaikum... Dalam kepala otak aku ari ni ada macam2 perniagaan yang aku hendak ceburi cuma masa dan modalnya terhad. Tapi aku rasa maybe aku akan join konsep pertanian moden. Tengah gather info untuk dapatkan pembiayaan dan penyediaan rancangan perniagaan. Pada firasat aku akan dapat menjalankan projek ini secara kecil2 kecilan dahulu then aku akan kembangkan mengikut fasa. Sekiranya diizinkan Allah dan aku mendapat pembiayaan maka aku akan cuba sedaya upaya aku berusaha. Bukan saja untuk meningkatkan pendapatan diriku, tapi ianya juga adalah sekiranya aku mendapat rezki yang lebih maka banyak juga lah zakat yang perlu aku keluarkan. Ini bukan saja dapat membersihkan harta2 tetapi ia juga untuk membantu golongan yang tidak bernasib baik. Doakan aku... Amin....

Friday, June 12, 2009

E book panduan lulus kerja kerajaan.

Assalamualaikum.. Teman2 yang disayangi. Untuk pengetahuan korang aku baru je balik dari interbiu keje gomen semalam... Result tak tau lah camner. Tapi alkisahnya aku ada membeli satu ebook yang dihasilkan oleh teman affiliate aku... Memang tips2 yang diberikan amat berguna untuk persediaan menghadapi interbiu.. Beside that ia juga banyak membantu aku dari segi preparation mental dan fizikal.. Aku dah buat yang terbaik aperpun terserah pada Allah dan aku hanya bertawakal pada Allah swt.. Saya amatlah berharap kawan2 tolong doakan. Untuk maklumat lanjut kawan2 pun boleh cuba beli buku ni amat berguna terdapat dalam bentuk pakej skema soalan dan jawapan yang di tanya oleh penemuduga. Cuma klik kat adsense kat sebelah kanan korang... Selamat mencuba.. Jangan bimbang kerajaan masih mengambil sesiapa yang below 35. So boleh cuba mana tau ada rezki kan..

Tuesday, June 9, 2009

Pening-pening nak cari marketing strategy ni

Aduh... Peningnya kepala cheq dok cari marketing strategy nak market product, nak wat price list, pehtu nak setup bila last date order for biscuits, cakes n various malaysian junk food. Fuhh,, susah gak nak menega ni. Tapi takpa InsyaAllah cheq try the best.

Maaf aku menghilang tanpa berita....

Assalamualaikum.. Aku nak mintak maap bebanyak kat kawan2 yang melawat blog ni.. Bulan ni aku banyak kerja nak disiapkan sebab nak prepare sume klien punya accounts before end of this month. Pehtu nanti bos aku nak kira lak diorg punya taxable income.. Gila banyak keje... Balik rumah pun dah letih.. Pagi2 kol 4 pagi aku dah bangun siapkan bekalan untuk hubby breakfast.. Al maklum lah gaji kecik kena lah save sket kalau tak mana cukup. Apapun rasanya minggu ni aku nak pi pasar malam jalan TAR nak pi survey kain untuk wat baju raya... Kalau tak alamat takde lah orang nak amik tempahan baju aku nanti... Cerita pasal raya ni.. Korang yang mana blom abis ganti puasa tu bawak2 lah ganti puasa.. Lagipun dah tak lama dah.. Nanti dah dekat2 macam2 hal lak.. Lagipun sambil2 ganti kita bleh gak melatih diri kita bagi persediaan menghadapi Ramadhan Al Mubarak yang bakal menjelang nanti..

Friday, June 5, 2009

Lecehnya prosedur...

Assalamualaikum.. Pagi ni aku dah awal2 lagi wat aduan kat ministry of agriculture.. Sebab? Adik aku usahawan lintah.. He'd managed to get demand of leeches(lintah) from Singapore, Thailand and Macau. He'd just call them up for consultation of advise about the procedures and sorts of things related to this exotic creatures. Hence, they throw him as a ball. MOa cakap kastam punya cite yang kastam lak suh call perikanan. Bila call perikanan tak tau pun pasal ni... Kesian adik aku...He manage to get lots of demand from oversea for the purpose of medicine and cosmetics. But cannot do anything. Aku geram so aku pilah wat aduan kat web MOA nak tengok apelak reaksi depa... Kadang2 kalau kite cakap pun salah tak cakap lagi salah. Sepatutnya mereka cuba berusaha mencari penyelesaian bagi perkara tersebut bukannya tolak ke sana ke mari cam bola... Renung2kan lah

Wednesday, June 3, 2009

New Blog of Mine

Salam sayang untuk semua... Aku dah create new blog untuk pasaran biskut raya aku tapi tak siap lagi... Coz tgh dok adjust banyak menda... Ada banyak yang aku perlu edit lagi.. At least aku dah nak wat marketing awal2 so that nanti aku tak kelam kabut dengan kerja dan sebagainya. Banyak gak yang aku nak tambah kat situ cuma blom ada kesempatan nak wat abis.. Anyway aku harap sesapa yang berminat bleh gak lawat blog tu nanti and kasi komen untuk penambahbaikan blog tu.. Sekian...

Sila Klik SINI untuk maklumat lanjut

Monday, June 1, 2009

SSM Kedah dalam Kenangan






Sesekali bila aku dok sorang2 kat opis ni terasa sangat rindu pada semangat kekeluargaan yang ada di SSM Kedah. Kerjasama yang diberikan tidak berbelah bagi terutamanya pada warga Sumber Korporat Jan '06-Jun 07. Begitu juga Seksyen Operasi Unit Syarikat dan Perniagaan dari Julai 07-Disember 07. Segala tunjuk ajaq dan jasa mereka tak ternilai harganya. Budi mereka hanya Allah yang dapat balas. Semasa sedih, gembira sakit dan demam aku tetap mendapat perhatian mereka. Aku berjanji walau di mana pun aku berada Mereka sentiasa teguh di hati.. Buat Ayah (Pakteh Rafli), Mak Nun, Kak Biah, Ayahanda Alias, Kak Salmah, K Lia, K Ku, Abg An(berpindah ke SSM Perak), Miza (telah berpindah ke SSM Kelantan), K Salmah, K Siti, K Inshah, Auntie Khong, Encik Manan, En Shaari, Chief Yussof Osman.. Nama -nama ini banyak memberi sokongan moral padaku pada bila2 masa yang aku perlukan... Tapi mereka tetap hebat di mataku walaupun hanya teman2ku sewaktu dalam perkhidmatan di SSM dulu. Tiada budi yang dapat aku balas melainkan mendoakan mereka sentiasa sihat dan diberkati Allah hendakNya. Ku titipkan gambar2 ini untuk tatapan mereka.. Blog ini tiada harganya tanpa mereka.. Kenangan sewaktu KBPP Sg Petani setiap minggu pasti menyeronokkan bagi group Chief... Heheheh.. Semoga blog ini jadi penghubung antara kita semua.... Salam Sayang dari Cik Dinna

Jalinkan Silaturrahim Sesama Manusia.

Buat Semua teman/sahabat/kaum keluarga yang telahpun melawat blog aku. Alhamdulillah dengan adanya blog ni bukan saja dapat mengikat semula perhubungan yang telah terjalin bahkan secara tak langsung menjadi salah satu agen pemasaran bagi yang menjalankan perniagaan. Semoga bertambah lagi rezeki kita, kita juga akan jadi faktor penyumbang zakat bagi membantu mereka yang tidak berkemampuan pulak. Ini adalah salah satu tanggungjawab kita dan antara Rukun Islam. Kepada sesiapa kengkawan lain yang turut sama menjalankan perniagaan boleh contact aku kalau nak mintak tolong promote sket2 aku bleh ar gagah... Kalau banyak.. kantoi arr... Kalau suh aku bercakap mmg aku pandai tapi bab2 marketing ni aku hampeh sket. Hyperlink antara blog.. InsyaAllah aku bleh tlg.. Tapi kalau ada mana2 pihak yang berminat nak create laman web company ka boleh gak dapatkan khidmat tersebut melalui adik ipaq aku... Caj aku tak berapa pasti tapi InsyaAllah masih lagi berpatutan and negotiable. Tapi biasanya dia amik 50% deposit and after finish 50% lagi should be settle down. Dia ni pun pandai bab computer maintenance, upgrading n etc.. Kalau berminat boleh email dia kat address shphang@gmail.com Kalau dia tanya mana tau.. korang gtau ar.. kakak ipaq dia yang promote. Yang len2 korang negotiate sendiri dengan dia..

Indahnya pagi ini..

Aku mulakan pagi aku ari ni dengan doa pagi dendangan Hijjaz. Tenangnya ati aku... Tapi alkisahnya dalam masa yang sama aku turut sedih sebab kawan aku Husz khabarnya telah dipatuk ular. Apapun aku doakan dia cepat sembuh. Arini banyak benda yang aku perlu siapkan. Dari kerja aku sampailah untuk permohonan jawatan kwsp. Sijil2 yang perlu aku siapkan untuk dihantar pada adik sepupuku kerana certified sijil aku sume dah abis.. So aku kena mintak tolong dia arr. Mujur ada adik aku yang baik ni.. Tapi this week aku quite happy coz my mum in law just came back from Hong Kong. Tak la sunyi sangat aku kat rumah. Tapi apa yang membuatkan aku terharu adalah tanda ingatan dia pada aku. Dia belikan aku sweater, bracelet and minyak angin hong kong made coz aku slalu je sakit2 kaki pas gugur 2 kali ni. Untuk hubby dia belikan t shirts. Cantik dan betul2 padan dengan hubby aku. Hubby pun x sabo2 nak pakai baju tu sampai tak sempat nak basuh. Kira ada lah bau kedai lagi... Alhamdulillah walaupun aku kawen muallaf tapi family hubby treat aku macam keluarga sendiri. Aku berdoa moga2 hubungan kami akan sentiasa macam ni sampai bila2.